+31 348 449 660

Phone

Enkel of dubbel vacuümcircuit?

Volgens CE voorschrift EN 13155 is het in alle landen van de Europese unie verplicht om bij het gebruik van vacuüm hijsgereedschap op de bouwplaats, een extra valbeveiliging toe te passen. Dit kan als volgt gerealiseerd worden:

  • Een (enkel) vacuümcircuit en het toepassen van een extra valbeveiliging.
  • Twee (dubbel) gescheiden vacuümcircuits.

Enkel vacuümcircuit
De zuignappen zijn hierbij als één circuit aan elkaar gekoppeld. De hefcapaciteit is de som van alle aangesloten zuignappen. Hierbij is het gebruik van een extra valbeveiliging verplicht, wat bij de VIAVAC vacuümheffers gerealiseerd wordt middels sjorbanden.

Dubbel werkend vacuümcircuit
Hierbij werken 2 geheel gescheiden vacuümcircuits onafhankelijk van elkaar. Elk circuit (set zuignappen) is toereikend voor de maximale hefcapaciteit met een 2-voudige veiligheid. Indien één circuit uitvalt zal het andere circuit de last houden. Hierbij zal zowel een visueel en akoestisch alarm de gebruiker waarschuwen.

Het gebruik van een extra valbeveiliging is bij een dubbel werkend vacuümcircuit daarom niet vereist.

Voordelen:
  • Kan niet worden vergeten.
  • Bespaart extra handeling bij de montage.
Nadelen:
  • Dubbel aantal of grotere  zuignappen nodig om  dezelfde hefcapaciteit te behouden.
  • Duurder doordat veel vacuüm componenten dubbel uitgevoerd dienen te worden.

Ons advies:

Bij sandwichpanelen:
Hier is het in de regel goed mogelijk om bij sandwich panelen een valbeveiliging aan te brengen. U kunt dus ervoor kiezen om een apparaat met 1 enkel circuit en daarbij valbeveiligingen te gebruiken.
Wij adviseren echter vacuümheffers met dubbel circuit omdat wij denken dat dit de toekomst is.

Bij glas:
Vanwege de grote verscheidenheid in afmetingen en montage posities is het veelal praktisch onmogelijk om valbeveiligingen  toe te passen. Wij adviseren daarom hierbij altijd vacuümheffers met dubbel vacuüm circuit toe te passen.