+31 348 449 660

Phone

“Als engineer zit je nooit stil”

De engineers van VIAVAC zijn altijd in de weer. Het ene moment vind je ze achter de tekentafel, dan zijn ze bezig om apparaten te testen in de werkplaats waarna ze de bevindingen uitwerken in geavanceerde tekenmodellen. Wouter Verheij, Afdelingsmanager Engineering, is samen met zijn collega-engineers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe hijsoplossingen en doorontwikkeling van bestaande productlijnen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met producenten, leveranciers en klanten.

“Ons werk omvat het hele traject van brainstorm, schetsontwerp en klantinterviews tot de assemblage van het eindproduct. Prototypes worden uitgebreid getest door een geselecteerde groep klanten. Dat geeft altijd interessante inzichten die we meenemen in de volgende ontwerpronde.

Glasbouwlijn

Ons meest recente innovatie is de VIAVAC GBL. Deze zeer compacte glaszuiger in onze glasbouwlijn kan glazen of ruiten heffen tot 500 kilo. Het is het broertje van de VIAVAC GBX die tot 800 kilo aan glaswerk tilt. Dit product is nu ruim een jaar op de markt, maar wij zitten bij VIAVAC nooit stil. De glaswereld is dynamisch. Glaspanelen worden groter, zwaarder en hebben steeds vaker afwijkende, gebogen vormen. Doorontwikkelen is essentieel om blijvend te kunnen inspelen op deze veranderingen.

Universele golfzuignap

Het boeiende aan ons werk is dat je continu wordt uitgedaagd om oplossingen te bedenken die het werk van onze klant efficiënter en makkelijker maakt. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van een universele zuignap voor golfpanelen. Voorheen was voor elk fabricaat golfpaneel een specifieke golfzuignap nodig. Samen met een aantal klanten zijn we deze uitdaging aangegaan. Er volgde een intensieve zoektocht van schetsen, ontwerpen, afstemmen en testen. Het was best een ingewikkelde klus, maar uiteindelijk zijn we er als afdeling Engineering in geslaagd een golfzuignap te ontwikkelen die zes tot zeven verschillende typen golfpanelen kan heffen.

Groot voordeel

Met deze universele golfzuignap kunnen de verschillende fabricaten met één type zuignap worden opgepakt. Dat biedt een groot voordeel voor onze klant, want die hoeft niet meer voor elk type golfpaneel een specifieke set zuignappen aan te schaffen. Een bijzondere innovatie in onze branche. Uiteraard voldoet het product aan de Europese EN-13155 veiligheidsnorm, zodat er volledig veilig mee gewerkt kan worden. Ik ben er trots op dat het samen met de collega’s gelukt is deze uitdaging te realiseren.”